Vanaf het begin dat ik de titel van deze website zag en aan deze website mee ging werken, “zingt” er een vraag in mijn hoofd en hart van: welke melodie is van mijn hart?

Het is moeilijk om er één specifiek uit te tillen. Het muziekstuk BOLERO vind ik heel intrigerend. Als ik dat aanzet voel ik echt op een gegeven moment dat ik ………..kwaad word ! Vraag me niet waarop of op wie, maar ik voel dat er dan heel diep van binnenuit een boosheid opkomt die er uit moet. Geen idee of dit de bedoeling is geweest van de maker van dit –prachtige muziekstuk….. nogmaals: voor mij is er de dreiging van woede die opgezweept en bevestigt wordt door de toevoeging van telkens nog meer muziekinstrumenten. Misschien moet ik nog eens aan een psycholoog vragen wat en hoe dit komt… alhoewel: gewoon eens laten gebeuren kan ook geen kwaad.

Een tweede melodie die me heel erg raakt is: Halleluja en dan de “rauwe” versie van Leonard Cohen tijdens een life concert. Om verschillende redenen waarvan er één is dat mijn broer Sijmen het speelde op zijn gitaar voor mij en mijn zusje vlak nadat hij gehoord had dat hij ongeneeslijk ziek was. Maar ook door het filmpje “free hug” waarin je kunt zien dat mensen eerst heel afwachtend kijken naar een paar studenten die voorbijgangers een Big Hug willen geven en van lieverlee zie je de blijdschap van: oké, kom maar op met die hug!

Het derde stuk is van Simon & Garfunkel “Bridge over troubled water” of een Nederlandse versie van Kithara: “Stilte”…. Daarin wordt gezongen over de stilte en koude van de nacht die verandert doordat God er in mee komt. Nee, Hij neemt niet alle pijn en moeite weg, maar Hij is erbij en daardoor verandert er toch iets. Zoals iemand die een hand op je schouder legt als je het moeilijk hebt. Is je pijn dan weg? Nee, maar het voelen en ervaren dat er iemand naast je staat en door het leggen van die hand op je schouder als het ware wil zeggen: je staat er niet alleen voor, ik ben er ook.

Dit zijn nog maar 3 melodieën van mijn hart. Ik zou er nog veel meer kunnen noemen. Eén muziekstuk krijgt me altijd aan het huilen, puur vanwege de melancholiek/tragiek enz.

Ik ben benieuwd wat muziek met jullie doet en of jullie ook 1 specifiek nummer hebben waarvan je zegt: als dát gespeeld word, dan ….