Rouw

Dit is zo'n dag met een onbestemd en melancholiek gevoel.

Ik was ook moe en voelde me niet lekker en ging "van narigheid" een wandeling maken in de hoop dat ik me wat beter zou gaan voelen De zon scheen en op mijn weg zag ik allerlei bladeren liggen.

rouwbladeren op mijn weg

Ineens kwam het woord "Rouwbladeren" in mij op. Al die bladeren op de weg en sommige verweven in het wegdek. Weer anderen "verdronken" als het ware in een plas water. Weer anderen lagen wat aan de kant van de weg. De kleuren waren verschillend.

En toen zag ik: zo kan het ook met rouw zijn. Nog vers in je leven ligt het bovenop en is de kleur groen zoals het blad. Het kan wat aan de zijlijn liggen in je leven of je hebt juist het gevoel dat je er in verdrinkt. De rouw en de pijn kan wat verweven zijn in je leven.

Soms: waait het ineens weer omhoog en voel je de pijn weer volop, dan weer stapelt het ene verlies op het andere verlies en heb je verschillende rouwbladeren in je leven.

rouwbladeren op mijn weg

Ik loop verder en voel de zon schijnen op mijn lichaam en voel naast de rouw ook de dankbaarheid dat ik weer kan en mag voelen. Ja, de verliezen zijn veel en groot maar de liefde is er ook. De liefde die de mensen mij gegeven hebben in hun leven (mijn ouders en mijn broers) geven dat ik mijn weg kan vervolgen mét alle rouwbladeren.

Ik wens een ieder die rouwt toe dat je de zon óók weer mag gaan voelen of al voelt.

Vergeet nooit dat elke rouwvorm jóuw rouwvorm is of om in de vergelijking van de bladeren te blijven: elk rouwblad is uniek en oké. Welk rouwblad past het meest bij jou?

rouwboombladeren

I.M. mijn vader * 25-11-1916 - † 13-07-1999