Je hebt zo van die mensen die hebben hun vooroordeel altijd binnen 1 seconde klaar. Trouwens, zelf moet ik ook heel alert zijn om mijn vooroordeel en dus oordeel niet te snel te geven. Ik geef hier even een paar vooroordelen en ben benieuwd of jullie iets herkennen

Als je niet gehuwd bent dan: “heb je altijd overal tijd voor en kun je dus best een keertje extra naar ‘die of die”. “Kom jij maar bij ons, dat is gezelliger en makkelijker: voordat wij met die kleintjes bij jou zijn, is zo’n toestand”. Ook één die erg geliefd is, is: “Woon jij in je ééntje in zo’n groot huis???”. Om “Jij hebt het lekker gemakkelijk, je kunt doen en laten wat je wilt, hoeft tegenover niemand verantwoording af te leggen” niet te vergeten.

Mijn vooroordeel is: Als je gehuwd bent, doe je gezellig altijd alles samen …… Je hebt altijd een maatje waar je je verhaal tegen kwijt kunt en je hebt altijd een schouder om je hoofd op te leggen wanneer je verdrietig bent om uit te huilen. Die zitten samen zaterdagavond gezellig naast elkaar op de bank. Of: gezellig zo met je man en kinderen, je bent op feestdagen nooit alleen. Als je iets kwijt bent of er is iets kapot, kun je tenminste gewoon lekker foeteren en de ander er de schuld van geven, toch?

En zo hebben we allemaal ons eigen plaatje en het daarbij behorende vooroordeel over de ander. Maar…………we hebben het allemaal mis!

Simpelweg omdat we meestal alleen maar de mooie buitenkant zien van elkaar. Als we nu eens beginnen met eerlijk te zijn naar elkaar toe, zonder nu direct weer je hele “huishouden” open en bloot te gooien, dan zouden er al heel vooroordelen weggenomen worden en kunnen we elkaar in de toekomst iets beter beoordelen.

Maar ja….dat is mijn oordeel…………..

Dit schrijvend realiseer ik me ineens dat ik ook mijn vooroordelen richting God heb. Ik hoop en bid dat Hij ze niet richting mij heeft….. Een gedachte die ik in deze dagen van lijden, kruis en opstanding, doordat Hij veroordeeld werd!, eens goed ga overdenken.